Sosyal Medya

Makale

Mahallede bu kadar çok şey paylaşılınca…

 

Televizyon kanallarında Åžaban ayından itibaren gösterilmeye baÅŸlayan bir reklâm kuÅŸağı Ramazanda da devam ediyor. Yıllarca köylünün kanını emen bu arpalıktan üretilen alkolsüz bira kıvamındaki katılım bankasının reklâmı bu… Ä°lk ÅŸubesinin Ä°stanbul’un fethi günü devletin en yüksek rakımlı tepesince açılması meseleye milli(!) bir hüviyet kazandırıyor. PaylaÅŸmanın zirveye çıktığı Ramazan ayında, paylaşım üzerinden tanıtılan bu katılım bankası faizsizliÄŸin(!) devlet tarafından uygulanacağını gösteren din(!) içerikli çılgın projelerden biri olsa gerek!

 

Reklâm, top oynamaya hazırlanan iki çocuÄŸun, mahallede gizliden gizliye gün geçtikçe artan adeta bir seferberliÄŸi andıran hareketlenmesinin nedenini adım adım çözmesiyle baÅŸlıyor. Çocuklar, “mahallede bu kadar çok ÅŸey paylaşılınca arkasından muhakkak büyük bir ÅŸey çıkar” sonucuna vardıklarında meselenin kendilerinde düÄŸümlendiÄŸini görünce çığlığı basıyorlar. Paylaşımın bir sünnet ÅŸölenine dönüÅŸmesiyle rahatlayan seyirciye, ÅŸeytani dış ses bu sefer de napoliten ÅŸarkılarla kalpleri fetheden(!) Ä°lhan ÅžeÅŸen’in kadife kıvamımdaki üslubundan sesleniyor;

     “Bizce paylaÅŸmak, yeri geldiÄŸinde kalbinden kopanı vermek, kalp kalbe vermektir.

       Bizce paylaÅŸmak, daha fazlası için, bir olmak, ortak olmak demektir

       Bu ülkenin paylaÅŸmayı seven insanları için yepyeni bir katılım(!) bankası var…”

Böylece Ramazan boyunca elindekileri paylaÅŸmaktan zevk almış bu ülkenin insanları mübarek on bir aylarda yastık altında muhafaza ettiklerini kar payı için bu bankaya yatıracak, bir ÅŸeylere ihtiyaç duyduklarında ise reklâm sayesinde artık mahallenin bir parçası sayılan bu katılım bankasının faizsiz(!) kredisiyle rahatlayacak. DoÄŸrusu bundan iyisi Åžam’da kayısı!

 

Madem mahalleye sızmış dış ses, bize paylaşırken sesleniyor bir tarifte onlara Kuran yapsın;

   O kimseler ki, yiyeceÄŸe muhtaç oldukları halde kendilerinden önce, yoksul, yetim ve esirleri doyururlar (Ä°nsan/8)

      Ä°slam’a göre paylaÅŸmak demek,

      Zorda kalmış kardeÅŸini kendi nefsine tercih etmek demek

      Anca kendine yetecek olanı dahi kardeÅŸine verip yoksunluÄŸu göze almak demek,

      Zengine el açıp muhtaç olmak yerine kardeÅŸleriyle paylaÅŸarak onurlu yaÅŸamak demek,

      PaylaÅŸacak bir ÅŸeyi bulamayınca zor durumdaki kardeÅŸlerinin haline kahrolmak demek,

      “Veren el” olmak için illa zengin olunması gerekmediÄŸinin ÅŸuuruna varmak demek,

      Zenginin malıyla çenesini yormak yerine elindekiyle çare olmaya çalışmak demek,

     Gerçek zengin, karşılıksız verip baÅŸa kakmayan, Gani olan Allah’a yönelmek demektir,

   (Verirken içlerinden ÅŸöyle geçirirler) “Biz sizi sırf Allah rızası için doyuruyoruz dolayısıyla sizden ne bir karşılık ne de bir teÅŸekkür bekliyoruz. Biz o çok sıkıntılı ve dehÅŸetli kıyamet gününde Rabbimize vereceÄŸimiz hesabın endiÅŸesini taşıyoruz. (Ä°nsan / 9–10)

       Ä°slam’a göre paylaÅŸmak demek,

       Zorda kalmış kardeÅŸinden bir teÅŸekkür bile beklemeden vermeye devam etmek demek,

       VerdiÄŸi Zekâtı ve Fitreyi belirtmeyi zorda kalmışı incitmek görüp sakınmak demek,

       Ahiretteki kurtuluÅŸun kardeÅŸleriyle sonuna kadar paylaÅŸmak olduÄŸunun idraki demek,    

       Kan içici faizcilerden ancak karşılıksız paylaÅŸarak kurtulacağını bilmek demek,

       YaÅŸarken kardeÅŸlerinin sıkıntılarını paylaÅŸmayanların ahireti çok sıkıntılı geçecek demek,

       BaÅŸa kakılarak verilenlerin yüzüne çarpılacağı dehÅŸetli bir günden sakınmak demektir.

 

Bu bereket ve paylaşım ayı Ramazanda bile bize kredi vermeye çalışanın reklâmlarıyla finanse ettiÄŸi kanalardan orucun bereketini dinlemek dinin afyona çevrilmesine katkı deÄŸil midir?

 

Sahabenin hayatlaÅŸtırdığı “Yarım hurma ile bile olsa yardımlaÅŸarak cehennemden uzaklaşın.” veya “Veren el alan elden hayırlıdır.” Sünnetleri gereÄŸi “Fitre” ile herkes yılda bir kere bile olsa bir kardeÅŸinin bir günlük ihtiyacını karşılayarak veren el ilan edilir. Bu da toplumun zenginlere el açıp köleleÅŸmesi yerine Müslümanların paylaÅŸarak özgürleÅŸeceÄŸine dair umutlarını arttırır. Fitreyle baÅŸlayan paylaşım bütün yıla yayıldığı takdirde ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacından fazla kazananların arasındaki fark gittikçe kapanır ve adalet saÄŸlanır.       

 

Ä°slam toplumu, fitre örneÄŸinde olduÄŸu gibi maddi duruma göre sınıflara ayrılma zulmünden kurtulma ümitleri taşımalıdır. Bu, aynı zamanda ihtiyacından fazla kazananın kalbinde ÅŸeytanın oluÅŸturacağı fakirlik korkusundan (penyafobi) paylaÅŸarak kurtulacağının bir müjdesi gibidir.

 

Cennet gibi yerden kovulmamızı saÄŸlayan ÅŸeytan, ÅŸimdi de inancı gereÄŸi paylaÅŸanların mahallelerine üstelik Ramazan ayında sızmaya çalışıyor. Ve bu reklâmdaki çocuklar gibi meselenin nereye varacağını hesap edip “kral çıplak” diyen çocuklardan da yoksunuz. Zira onları altı yaşından itibaren finansal kapitalist sisteme karşı çıkamaz ÅŸekilde için eÄŸittiriyoruz(!)…

 

Sahi sizin, zor durumdaki kardeÅŸinizin halinden anlayıp, baÅŸa kakmadan onlarla paylaÅŸmak için kaç günü aç ve susuz geçirmeniz gerekiyor?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.